Calle Bograngen

Text: Leo Elander

Leo Elander kommer att hålla två föreläsningar om en legendarisk MC-förare. Längd 1 tim/gång.

Tider:

Onsdag 25 januari kl 1800

Onsdag  1 februari kl 1800

Plats:

Runes lokal, Gjuterigatan 9, Karlstad, 2:a våningen.

Vid mitt andra besök i klubblokalen, som nybliven medlem, sporde jag om intresse fanns 
för det som blivit min passion på senare tid. Racing med hojar är förvisso ett stort intresse i dess nutida form men allt mer har jag börjat titta bakåt i tiden. Sådär 100 år drygt tycker jag är lagom att ha lite koll på om man ska kalla sig entusiast. När jag informerat mig om 20- och 30-talets aktiviteter och försöker tänka mig i den tid som då var är jag stort imponerat över vad de pionjärerna åstadkom, de tekniska landvinningarna, tävlingarna och de publika arrangemangen. Men framförallt de fantastiska förarna. Hojarna är en sak att förundras över men precis som med bilderna man inte tog i ett ungt 70-tal är ju det viktiga personerna, förarna, personligheterna, vilka var dom, hur kom det sig...


Jag har fastnat för vad som hände i Värmland och det var en hel del. Bil- och Mc-tävlingar av typen orienteringar med karta och passerkontroller var en statushöjande företeelse bland de som hade råd och ville visa upp att de hade det. Det började så småningom komma ”riktiga” rund- och rakbanetävlingar då på is. Det som som framförallt förknippas med Värmland  är dock backtävlingarna vid Åshagen, Tanderud med framförallt Fryksdalshöjden.

En av förare sticker ut och hans namn var Carl Jonsson född 1893 i byn Bograngen i norra Värmland.
Därifrån tänkte jag försöka berätta historien om denne man som får, enligt mig,  många av dagens ”racingess” att kännas som 98-kubikare. Jag har i 15 år till och från ”forskat” om Calle och lärt att det finns kopplingar på alla möjliga plan till hans tid i Värmland och även fått ändra eller lägga till i det jag trott. Du är därför mycket välkommen med alla, även fragment till sanningar, som Du känner till om honom. Inget spår är oviktigt eller fel .


Jag hoppas att de här två timslånga föreställningarna med början 25/1 och vidare onsdag 1/2 ska bli
 intressanta för Er och om så är fallet  kan de följas upp av fler i ämnet…
/Leo Elander

Calle Bograngen har med all säkerhet byggt denna ram. Det är en cykel i den stil han körde med, motorn är dock av senare datum.