Nya webbplatsen 

D v s den är ju inte ny, innehåll och inriktning är den samma, bortsett från att information och nyheter förändras allt eftersom. Vi fick alltså ett nytt webbhotell, jag antar att vårt förra 123minsida blev uppköpt av one.com. Med på köpet fick vi då ett helt nytt webbredigeringsprogram, vilket i jämförelse med det gamla verkade komplicerat och krångligt att lära sig. Emellertid blev jag på en av mina långtradarkörningar till Helsingborg sittande att vänta tills min bil blev klar. Ett snöväder gjorde trafiksituationen i Skåne besvärlig så min väntan blev lång.


Jag har alltid en laptop med mig så jag tänkte att jag kunde använda tiden till att ta en titt på det nya programmet. Det var visst inte så krångligt ändå visade det sig. När jag kom hem började jag fila på det som skulle bli den nya webbplatsen.


Mitt förhållande till webbredigering började omkring år 2000. Vi hade pratat om i befälsutbildningsföreningen att skaffa en webbplats för marknadsföring, d v s rekrytering och förstås information till medlemmarna. 

 

Vår dotter var fyra år och deltog i en aktivitet "Lek och rytmik". Föräldrar fick inte följa med in, så jag satt i bilen och läste boken Gör din egen webbsida. Då pratar vi verkligen att bygga från grunden. Man skrev kod i HTML, sparade och kunde sedan se resultatet i en webbläsare. Resultatet blev förstås väldigt enkelt men fungerade. Sen fick man hyra plats i en webbserver (webbhotell) för att det skulle finnas tillgängligt på nätet. 


Senare, i programmet Front Page kunde man bygga sidan som den ska se ut, så framställde programmet HTML-koden, en stor förenkling. Front Page idag kan väl närmast kategoriseras som något från neanderthaltiden. Man hade programmet hos sig själv, det följde med i Microsofts Office-program när man köpte en dator. Jag använder det faktiskt ännu ibland för vissa ändamål.


Numera finns redigeringsprogrammen hos de webboperatörer man publicerar sig hos, man måste alltså vara uppkopplad när man redigerar. 


Varför håller man då på med allt detta? Ja, den tiden när föreningar skötte sin kommunikation via anslagstavlan i någon lokal eller anslagstavlan vid kiosken på torget där man satte upp meddelanden är förbi. Fortlöpande utskick via brev dessutom för dyrt och tidskrävande.


Webbplatser på internet är då ett bra alternativ. Det är snabbt och man når ut med sitt budskap till många om man vill rekrytera medlemmar. Vad sen det här moderna samhällets teknik gör med människors sociala förmåga och andra bieffekter det löser vi nog inte i HMCV. 


Vad gäller föreningsliv så måste man därtill ha en sak klart för sig: Det är inte webbplatsen eller webbredaktören som är det verkliga föreningslivet egentligen. Det måste ske något analogt, genomfört av människor av kött och blod, eljest blir det inget att skildra eller informera inför.  


Hursomhelst, i skrivande stund är det bara hemsidan (dvs den sida som kommer till först), och den här sidan förstås, som är uppdaterade. Alla undersidor etc kommer att förändras efterhand i den mån det behövs.

Ny utformning  
Nytt redigeringsprogram gör att man kan vara friare i utformningen. Funktionsmässigt blir det ingen större skillnad för betraktaren. Lite ommöblering, man kan bygga på bredden för att slippa att rulla ner, likaså mindre "luft" i grafiken. 

KMCK webbplats  
När vi gamla KMCK-medlemmar började träffas ibland omkring 2010 tillkom en webbplats som samman-hållande faktor och för information. Byggdes i Front Page. Den har väl somnat in, men den finns fortfarande sökbar:

www.karlstadsmotorcykelklubb.se>

Hur gjorde man förr?  
Anslagstavla var det centrala i föreningars information, i varje fall gamla KMCK och dåtida mc-klubbar. Ett handskrivet papper på anslagstavlan, de flesta medlemmarna kom och gick under veckorna och budskap spreds muntligen. Vi var ofta tillsammans och hade inga sommarstugor, båtar och allsköns övriga distraktioner. 

HTML-text  
Alla webbsidor är uppbyggda med HTML. I forntiden skrev man HTML manuellt. Senare byggde redigeringsprogrammet koden, fast man fick ibland gå in och justera detaljer. Nutida program bygger mycket komplexa koder, som aldrig behöver justeras. Och som ingen dödlig klarar av som inte är helt digitalnörd, vill jag påstå. 

Alla webbsidor är alltså uppbyggda på det sätt som bilden ovan visar. Det är webbläsaren som "översätter" koden till det man ser på skärmen. Den som är nyfiken kan för skojs skull se hur webbsidor är uppbyggda genom att högerklicka och sedan klicka på "Visa sidkälla".  

Efter allt detta om datorer, internet, HTML-koder och andra djävulens moderna påfund kan vi väl ändå enas om att det är mycket roligare med kedjedrift, ventiljustering, brytarspetsar, stålekrar, tändningsjustering, stål och plåt och allt annat som hör ihop med det som är allas vårt verkliga och synnerligen asfalt- och  jordnära analoga intresse.