Onsdagsturen 10 juni

Vår onsdagstur 10 juni med tio cyklar gick via Skived och gamla vägen till Deje. Vid Mons Pizzeria vid gamla utfarten ur Deje norrut fikade vi och klargjorde världsläget.

Vägen hem gick via Dömle-Apertin-Kil-Bofasterud. En tanke att köra ut via Mölnbacka till 63-an söder om Molkom förkastades, vi hade några gamla cyklar och därmed låg hastighet vilket kan vara ogynnsamt på en väg med mycket lastbilstrafik.

Det var omkring 20° C och en riktigt ljummen sommarkväll. Jag antar att marken blivit uppvärmd, för ett par veckor sedan kändes det fortfarande kyligt i landsvägsfart vid samma temperatur.

Ulf Johansson kom denna gång åkande på en väl inkörd BSA.

Ulf Johansson kom denna gång åkande på en väl inkörd BSA.

Rune Johansson körde en liten trevlig cykel denna gång, en 1970 års Kawasaki 350SS. Det är en Street Scrambler. Denna typ av motorcykel kom till på 1920-talet i England och användes inom det som så småningom blev motocross.

Scramblern har ofta hög markfrigång och högre styre för att man ska kunna stå upp när man kör i terräng. Uppdraget avgassystem och grovmönstrade däck hör till. En Street Scrambler kan sägas vara en cykel avsedd för gatkörning men med möjlighet för terrängkörning och med stilen hämtad från terrängcyklar.

Kaffe vid Mons Pizzeria.

Kaffe vid Mons Pizzeria.

Rune berättar om sin Kawasaki:

- Det kom bara sex stycken till Sverige. Vanliga 350 med neddragna rör var väldigt vanliga. Det var ingen svensk som ville ha sån här scramblertyp 1970, utan det skulle vara racingstuk, därför kom det bara sex till sverige, och jag tror att det finns bara en till kvar.

- Den här hittade jag i Lysekil, den hade stått i ett garage med takdropp i 25 år. Det var en enda stor rosthög alltihop, avgasrören var platta, jag fick kapa dem på tre ställen och dra isär, så jag har lagt ner mycket arbete. Jag är väldigt stolt över den eftersom det inte finns så många, det är ofta folk med moderna cyklar som kommer och tittar på den.

Rune Johanssons Kawasaki 350SS.

Rune Johanssons Kawasaki 350SS.

Dela den här sidan