Vi besökte Lennart Sääv på premiärturen 3 maj 2023

Det kändes igen att köra den här dagen. Vårluft är speciell. Det är inte så många dofter från naturen innan värmen kommit på allvar. Man känner förstås igen bondgårdars lukt när man passerar och röklukt när det eldas bort ris och annat i byarna längs vägen. Vi slingrade oss fram på småvägarna öster om Klarälven där övergivna butiker vittnar om att bäst före-datum kanske passerats för bygden. En del tomma hus finns att se, men de övriga ganska talrika husen är i välskötta och i gott skick så platser som Edeby, Olsäter, Ransäter, eller Blia vittnar om en ändå levande trakt.


Det var kallt, särskilt i den höglänta terrängen mellan Munkfors och Sunne. Jag skulle ha tagit en tjockare ylletröja. Ha satt på vindrutan kanske. Det var krokiga vägar vi for på, sådana där motorcyklar kommer bäst till sin rätt.


Vårt mål var hemma hos Lennart Sääv, som hade dukat upp förnämligt med korv, bröd, läsk och kaffe. Vi fick beskåda hans lilla mc-samling, i vilket ingår bl a två Rumi 125cc och en påbörjad likadan. Därtill ett antal speedway-cyklar. Lennart har själv i yngre dagar varit verksam som tävlingsförare, och är i övriga sammanhang en välkänd person i Karlstads bil- och motorvärld. Han drev bl a i många år en BMW bilverkstad.


Vår premiärtur skulle egentligen ha ägt rum måndag 1 maj. Meteorologiskt ogynnsamma omständigheter gjorde detta olämpligt, så vi flyttade på begivenheten till den soliga och ganska varma onsdagen istället. När vi samlats och åkt iväg tätnande molnen och temperaturen sjönk snabbt, så här tidigt är inte marken uppvärmd. Vi passerade där det regnat, men slapp själva undan. Vi avslutade på parkeringen vid Kils kyrka, upplöstes och åkte tillbaka hem.

Korv och bröd fick vi vid ankomsten.

Lennart Sääv bor fem mil från Karlstad.

Anders och Bosse beskådar en Rumi.

Det blev en del frågor att besvara.

Lennart har tävlat i speedway. Fem speedwaycyklar finns i samlingen.

Rumi 125 cc.