Webbred: Lars-Eric Sundin
KMCK:s klubbhus vid Råtorp. Bilden är dock inte tagen någon juldag.
Juldagarna på 60-70-talen innebar att hela samhället var stängt, butiker, korvkioskar för att inte tala om krogar och nöjesinrättningar igenbommade. Pressbyrån vid Karlstad C, möjligen, var öppet. Man skulle ägna sig åt att i stillhet begrunda julhelgens innebörd. Som barn i vissa fall iklädda finkläder och göra eller mottaga artighetsvisiter av släktingar och jämlikar.
I Karlstads Motorcykelklubb, KMCK, hade vi alltid juldagsfest på 60-70-talen. Vi var ändå skinnknuttar och därmed per definition, i varje fall i viss mån, rebelliska. Att ställa till med kalas på juldagen var så där lagom upproriskt och därtill något av klubbens sociala höjdpunkt under den långa vintern. Många av oss bodde fortfarande hos föräldrarna och man ville också komma ifrån hemmet för att avnjuta ett vildare firande. De tidigare tindrande barnaögonens lyskraft och förväntningar hade övergått till att tindra i andra riktningar än inför den stundande julen med dess evangeliska budskap.
Det var en del arbete med att få till den där julfesten. Rockband skulle engageras. Vi brukade ha långbord och smörgåsar. Drycker, bröd och vissa matvaror kunde skaffas i förväg. Annat, som exempelvis rostbiff, beställdes i förväg hos Wallinders på Rudsvägen och hämtades på juldagens morgon efter överenskommelse så att någon låste upp och lämnade ut. Tjejerna kom och gjorde smörgåsar och vi killar skottade snö och ställde i ordning möbler så att vi kunde ha långbord.
Övriga samlades så att man hann se Kalle Anka under eftermiddagen. Det brukade vara god uppslutning på juldagarna, samhället i övrigt var, som tidigare påpekats, stängt. Det fanns förstås inte internet eller sms för att sprida budskapet om julfesten. Inbjudningar och information skedde via anslagstavlan i klubbhuset eller förstås ryktesvägen. Charles Bengtsson förfärdigade ibland tecknade affischer till anslagstavlan.
I det här skogsområdet söder om Råtorp fanns vårt klubbhus till 1976.
Tjejerna i klubben färdigställde goda smörgåsar.
En hel del soffor fanns i möblemanget, ofta begagnade vilka vi lovade hämta hos de som ville bli av med dem. Vi hade flera bäddsoffor med utdragbar underdel vilkas behov i hemmen minskade vid denna tid med bättre och större bostäder. De där var stabila pjäser som höll för att flera än tänkt kunde sitta i dem. Med tiden blev de smutsiga och utslitna, varefter vi bar ut dem på gården och eldade upp dem. En nyare och klenare typ av soffor tillkom efterhand, sådana som fanns i TV/vardagsrum med plats för tre och spretiga ben under. En gång längs långbordet blev det för mycket när det satt fem festglada i en sådan soffa och tjoflöjt, så gav de bakre soffbenen vika och fem par fötter for upp i luften.
Ett traditionellt inslag var "mobbingjulklappar". Dylika utdelades till individer som man ville uppmärksamma på grund av någon klantighet eller något missöde vederbörande gjort sig skyldig till. Jag förärades en nagelsax, varför förstod jag egentligen inte, jag kanske bet på naglarna. Hur som helst nu, femtiotre år senare, är den fortfarande i bruk.
Rockband brukade vi ha. Namn som Fresh, från Kristinehamn, Smirnoff, Federal Club Band skymtar förbi i minnet bland andra.
Numera är visst uteställena öppna på juldagen. Men, är inte det lite fusk?
Nedan: Någon tryckt information hade vi inte råd med. Handtecknad affisch av Charles Bengtsson.